Knappe zege AZ op sterk Valencia

Knappe zege AZ op sterk Valencia 29-03-2012, 23:01

AZ was donderdagavond voetballend duidelijk de mindere tegen Valencia. De Alkmaarders gingen er op eigen veld wel met de winst vandoor in de heenwedstrijd van de kwartfinale in de Europa League: 2-1. De Spanjaarden lieten veel kansen liggen en de thuisploeg toonde zich uiterst effectief.

Vooral in de beginfase was het overwicht van Valencia groot. Gelukkig voor AZ leverde dat geen treffers op en scoorde de koploper van de eredivisie zelf vlak voor rust. Die voorsprong bleef in de tweede helft maar 5 minuten op het scorebord staan. In de slotfase kreeg het thuispubliek toch de overwinning waar zo vurig op gehoopt was.

Bij AZ was het stadion eindelijk volgestroomd voor een Europese wedstrijd en dat zorgde voor een goede sfeer. Het deed denken aan de laatste keer dat de Noord-Hollanders zo ver kwamen, in 2005. Toen werd Villarreal, ook al afkomstig uit Spanje, uitgeschakeld in de kwartfinales.

In de beginfase leken de spelers van AZ vooral onder de indruk van dat podium. Valencia, dat te sterk was voor PSV in de vorige ronde, maakte het spel en de thuisploeg kwam er in het eerst halfuur amper aan te pas. De sluwe spits Roberto Soldado dook binnen een minuut twee keer op voor doelman Esteban, maar de Costa Ricaan hield zijn doel schoon.

AZ stelde daar aanvallend weinig tegenover. Jozy Altidore kreeg in de spits weer een kans van coach Gertjan Verbeek. De Amerikaan viel vooral op omdat hij regelmatig op de grond lag na duels met de centrale verdedigers van de Spanjaarden. De gewenste strafschop bleef uit.

Vlak voor rust kwam AZ eindelijk een beetje los. Het publiek veerde op en dat leverde prompt een doelpunt op. Brett Holman volleerde de bal in de blessuretijd van de eerste helft prachtig in de kruising na een corner van Maarten Martens. AZ kon eigenlijk alleen in de rust genieten van die voorsprong. Mehmet Topal kopte de bal in de 51e minuut keurig in de hoek.

In de minuten die daarop volgden had Soldado weer twee goede mogelijkheden. De aanvoerder had duidelijk zijn avond niet. Esteban behoedde AZ in die fase voor een achterstand. Maarten Martens schoot zijn club ruim 10 minuten voor tijd zelfs nog naar de winst.